header 1920x550

Als u doorklikt naar de Homepage kunt u meer informatie vinden over Krishnamurti en waar hij voor staat

Jiddu Krishnamurti (1895 - 1986) kreeg in 1921 van de jonge idealistische baron Philip van Pallandt kasteel en landgoed Eerde geschonken als thuisbasis voor de Orde van de Ster. Deze was opgericht door de Theosofische Vereniging rondom de door hen in India "ontdekte" Krishnamurti die zij als de lang verwachte Wereldleraar zagen.

Vanaf 1924 sprak Krishnamurti elk jaar op de internationaal bezochte Sterkampen op Eerde. Daar kwamen duizenden mensen uit de hele wereld naartoe. In Ommen werd hiervoor een speciaal station gebouwd en op het kampeerterrein waren winkels en een postkantoor. De toespraken van Krishnamurti werden gegeven in een groot amfitheater en uitgezonden door de Wereldomroep.

In 1929 hief Krishnamurti de Orde van de Ster op. In zijn beroemd geworden toespraak zei hij onder meer: “Waarheid is een land zonder wegen erheen” en “Het enige waar het mij om gaat, is de mens absoluut en onvoorwaardelijk vrij te maken.” Hij vond elke organisatie een belemmering voor de geestelijke vrijheid van de mens.

Op het kampeerterrein na, gaf hij het kasteel en het landgoed terug aan baron Philip van Pallandt.

Als onafhankelijk spreker kwam hij nog elk jaar tot 1938 naar Eerde om er te spreken; daarna werd de oorlogsdreiging te groot. Tijdens de oorlog werd het landgoed door de Duitsers in beslag genomen.

Krishnamurti kwam er, op een kort bezoek op hoge leeftijd na, nooit meer, maar tot zijn dood sprak hij op veel plaatsen in de wereld voor een groot en divers gehoor.