header 1920x550

         wit zeil

Als een wit zeil op de blauwe zee ben ik eenzaam voor wie mij ziet vanaf de kust van het begrensde.

Krishnamurti, 1924 [Witzel Studios]

Eenzaamheid – Alleen-zijn
Zijn we ooit alleen? Of dragen we alle lasten van gisteren met ons mee
Er bestaat een aardig verhaal over twee monniken, die van het ene dorp naar het andere trekken en een meisje tegenkomen dat zit te huilen aan de oever van de rivier. Een van de monniken loopt naar haar toe en vraagt: 'Zuster, waarom huil je?' Zij zegt: 'Zie je dat huis daar aan de overkant van de rivier? Ik stak vanochtend vroeg de rivier over en had geen moeite bij het doorwaden, maar nu is de rivier zo gezwollen dat ik niet terug kan. Er is geen boot.' 'O,' zegt de monnik, 'maar dat is helemaal geen probleem,' en hij pakt haar op en draagt haar de rivier over en zet haar op de andere oever neer. De twee monniken trekken verder. Na een paar uur zegt de andere monnik: 'Broeder, wij hebben een gelofte afgelegd dat we nooit een vrouw zullen aanraken. Wat jij gedaan hebt is een vreselijke zonde. Vond je het niet prettig, was het niet een grote sensatie, een vrouw aan te raken?' En de andere monnik antwoordt: 'Ik liet haar twee uur geleden achter. Jij draagt haar nog altijd, is het niet?'
Dat is nu wat wij doen. We dragen altijd onze lasten mee; nooit sterven we voor ze; we laten ze nooit achter. Enkel wanneer we onze volledige aandacht geven aan een probleem en het ogenblikkelijk oplossen - het nooit meedragen naar de volgende dag of de volgende minuut - is er alleen-zijn. Dan, ook al wonen we in een huis vol mensen of zitten we in een bus, kennen we het alleen-zijn. En dat alleen-zijn wijst op een frisse, onbelaste geest.
Uit: Laat het verleden los

 Eenzaamheid – Alleen-zijn
Iemand anders binden of zelf gebonden zijn wordt beschouwd als een vorm van liefde. Die drang om een ander of een stuk eigendom te bezitten wordt niet alleen ingegeven door de eisen van de maatschappij en door omstandigheden, maar ontspringt aan een veel dieper gelegen bron. Ze komt uit de diepten van de eenzaamheid. Ieder probeert die eenzaamheid op een andere manier op te vullen, georganiseerde godsdienst, geloof, een of andere vorm van activiteit, enzovoort. Het zijn allemaal vormen van ontvluchting, maar de eenzaamheid blijft.
Zich binden aan de een of andere organisatie, overtuiging of activiteit is, negatief gezien, dat men erdoor wordt bezeten en betekent, positief gezien, dat men het zich toe-eigent. De negatieve en positieve bezitsdrang doen goede daden, veranderen de wereld en wat men liefde noemt. Iemand beheersen, iemand kneden in naam van de liefde berust op de drang naar bezit, op de drang om zekerheid, veiligheid en troost te vinden in een ander. Zichzelf vergeten door middel van een ander, door de een of andere vorm van activiteit, leidt tot gehechtheid. Uit die gehechtheid groeien verdriet en wanhoop en daaruit ontstaat de reactie van onthecht willen zijn. En uit die tegenstelling tussen gehechtheid en onthecht zijn groeien conflicten en frustraties. Er valt niet te ontkomen aan eenzaamheid; ze is een feit en vluchten voor feiten brengt verwarring en verdriet.
Maar niets bezitten is een buitengewone toestand, zelfs geen idee, laat staan een persoon of een ding bezitten. Als een idee, een gedachte, wortel schiet, is ze al een bezit geworden en begint de strijd om vrij te komen. En die vrijheid is helemaal geen vrijheid, ze is maar een reactie. Reacties schieten wortel en ons leven is de grond waarin die wortels zijn gegroeid. Het is psychologisch absurd om alle wortels één voor één af te snijden. Het is ondoenlijk. Je hoeft alleen het feit, de eenzaamheid, te zien en al het andere vervaagt.
Uit: Krishnamurti over Krishnamurti  

 

 


 

Regelmatig zetten we nieuwe paragrafen online uit deze mooie bloemlezing van Krishnamurti, samengesteld door Hans van der Kroft. De bloemlezing bestaat uit een verzameling teksten van Krishnamurti uit verschillende perioden van zijn leven, met de bedoeling een zo volledig mogelijk inzicht te geven in de ontwikkeling van zijn visie op het menselijk streven naar geluk en geestelijke harmonie.

ISBN 978 90 6271 028 7  -  Uitgeverij Synthese
Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel
of via de webwinkel (klik hier) van de uitgever.