header 1920x550

boekenlegger over dialoogWeet je, dit is zoiets als samen iets bespreken als twee vrienden. We doen geen stellige uitspraken en willen elkaar ook niet overtroeven, maar we praten allebei moeiteloos, gemoedelijk in een vriendschappelijke sfeer, waarbij we proberen iets te ontdekken. En met die mentaliteit ontdekken we ook dingen, maar ik verzeker je dat wat we ontdekken niet zo belangrijk is. Het belangrijke is het ontdekken, en na dat ontdekken weer verder gaan.

J. Krishnamurti, Saanen, 10e voordracht, 1 augustus 1965

Krishnamurti heeft mensen aangespoord om met elkaar in dialoog te gaan, om samen het onderzoek aan te gaan, samen te denken als één geest (mind). Daar is gehoor aan gegeven, dialooggroepen rondom het werk van Krishnamurti zijn over de hele wereld te vinden. Ook in Nederland zijn er verschillende dialooggroepen, u vindt ze op deze website onder de Regionale activiteiten en in de agenda.

Werkelijk met elkaar op deze manier in gesprek gaan is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn ook verschillende opvattingen over de invulling en de opzet van een dialooggroep. Sommige groepen vinden het belangrijk dat een dialooggroep begeleid wordt door een facilitator, terwijl anderen elke vorm juist in strijd vinden met de essentie van dialoog.
Het blad In feite nummer 10 is geheel gewijd aan DIALOOG en daarin komen verschillende mensen aan het woord, ieder vanuit hun eigen perspectief. Het gaat er niet om een vast beeld te creëeren van dialoog en hoe een dialooggroep er uit ‘hoort’ te zien, maar meer om beelden los te maken en bij te dragen aan het samen zoeken naar wat dialoog is.
Dit zoekproces heeft ook de afgelopen 2 jaar vorm gekregen door twee online presentaties rondom de vraag: Wat is een dialoog?

De SKN faciliteert het vormen van dialooggroepen in Nederland door vermelding op de website en in de agenda. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de betreffende groep en kijken of het iets voor u is om deel te nemen.
Enkele suggesties die voor alle vormen van dialoog van belang zijn, zijn in de vorm van een boekenlegger weergegeven. U kunt de boekenlegger voor gebruik in uw eigen groep bij ons opvragen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.